FURNIZORII PRINCIPALI AI CABINETULUI

Producători de aparatură stomatologică

Anthos, Biolase, Cattani, Cominox, Degussa, Durr, Gnatus, KaVo, Kerr, Lares, Mectron, Ritter, W&H, Zeiss;

Producători de instrumentar stomatologic

Carl Martin, Edenta, Edwards, Kerr, Humi, Maillefer, Mani, Medesy, Meisinger, NTI-Kahla, SS White, Walser;

Producători de materiale stomatologice

Bausch, Bayer, Busch, Colgate, Coltene, Dentsply, Du Pont, GC, Hawe, Heraeus, Kerr, Nordiska, PD, Pentron, Roeko, Septodont, Spofa, Swedent, Topdent, Ultradent, Vita, Voco, Wrigley, Zhermack, 3M Espe;

Producători de aparatură generală

Beretta, Fuji, Holdmann, HP, Kodak, LG, Mepa, Panasonic, Philips, Samsung, Siemens, Sony, Toyota, Whirlpool;

Distribuitori / depozite stomatologie

S.C. Macrinus S.R.L.
S.C. Dentotal Protect S.R.L.
S.C. Doriot Dent S.R.L.
S.C. Edwards S.R.L.
S.C. Medica M3 S.R.L.
S.C. Sitea S.R.L.
KAVO ROMANIA

Furnizori de servicii pentru cabinet

Allianz Ţiriac Asigurări S.A. – asigurări mijloace fixe, personal medical
HIGP & Asociații SCA - asistență juridică
CMI dr. Mirela F. Hajdu – servicii medicina muncii personal angajat
S.C. General AHA 2005 S.R.L. – servicii de dezinsecţie
S.C. Derom Dental International S.R.L. – softuri de radiologie, ScanoraLite 3.2.6 şi Scanora 5.2.6.
S.C. eXactonly SRL – proiectare şi întreţinere program evidenţă
S.C. Icetech Company S.R.L – webdesign Arad
S.C. Maxtherm S.R.L. – servicii întreținere termotecă
S.C. Top Security Service – servicii de pază şi protecţie cabinet
S.C. Medical XRay S.R.L. – servicii de radiologie stomatologică
S.C. Zepotech – Hardware: furnizare şi întreţinere
HSEI SUPPORT TEAM SRL – servicii SSM și PSI
 Anamaria Capotescu  – tehnoredactare şi traduceri în limba engleză

IN MEMORIAM

IN MEMORIAM ANAMARIA CAPOTESCU

In Memoriam Anamaria Capotescu

Anamaria Alexandra Capotescu (13 ianuarie 1973 – 07 ianuarie 2017) Absolventă a Facultății de Drept a Universității ”Babeș - Bolyai” din Cluj. Angajată a Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România între anii 2004 - 2017. Înscrisă în Programul Național de Transplant de Organe al României. A încetat să fie în mod fulgerător, cu o săptămînă înainte de a împlini 44 de ani.

Ana s-a angajat la AMSPPR în 2004 în urma cîștigării unui concurs cu probe la care au participat 7 candidați. În primii ani a fost secretara Filialei Regionale Banat a asociației și ulterior director executiv eficient al acesteia, îndeplinind simultan atribuțiile stresante și responsabile de secretară a președintelui AMSPPR. Prin activitatea sa intensă Ana a participat de la început la succesele unui an de vîrf al AMSPPR, dintre care amintim două: organizarea Sesiunii Plenare 2004 a Organizației Regionale Europene a FDI la București și cîștigarea alegerilor naționale CMDR 2004, în urma cărora peste 50 % din delegații Adunării Generale Naționale a CMDR au fost aleși membri AMSPPR și 4 din cei 5 membri ai Biroului Executiv Național al CMDR au fost aleși membri AMSPPR.

În cadrul activității complexe structurate departamental pentru Sediul Central al AMSPPR, Ana a realizat și corectat o mare parte a documentelor importante, a corespondenței asociației cu MS, CNASS, CMDR, asociații partenere, filiale regionale, etc., a rapoartelor anuale ale președintelui AMSPPR. A participat ca membră în secretariatele unor Adunări Generale Naționale și Congrese Științifice Internaționale ale asociației, la corectura Programelor Congreselor , la realizarea materialelor de promovare a AMSPPR pentru alegerile CMDR, la realizarea a numeroase alte rapoarte pentru AGN în format Power Point.

A tradus în limba engleză cu mare fidelitate materialele asociației pentru organizațiile internaționale în care este membră (FDI, ORE-FDI) sau în care a fost membră (Grupul de lucru ORE-FDI “Practica Stomatologică Liberală în Europa”, DLC – UE, devenită CED – UE), pentru asociații profesionale din alte țări, lectori străini, sponsori, contractanti de publicitate, etc.

O parte importantă și continuă a fost activitatea de secretară de redacție a publicațiilor AMSPPR, Buletinul Informativ Național „Quo Vadis” și revista „Viata Stomatologică” , care pînă în anul 2010 au apărut cu 6 numere / an iar de atunci cu 4 numere / an. Pentru fiecare din aceste numere, Ana a realizat la timp colectarea centralizată și corectarea completă a articolelor profesionale sau științifice ale autorilor, a fotografiilor, machetarea fiecărei pagini, ordinea paginației, sumarul, etc. Puțini știu că fiecare număr era supus la 4 - 5 corecturi exigente ale variantelor editoriale succesive, pînă Ana dădea Bun de Tipar. Tot pentru aceste publicații Ana a asigurat traducerea în limba română a Declarațiilor FDI, a Manualului de Etică al FDI, a diferite articole științifice ale autorilor străini, etc. În 2010 a conceput și upgradat site-ul revistei, www.viatastomatologica.ro

O activitate importantă și susținută a fost realizată de Ana pentru Filiala Regională Banat a AMSPPR unde a participat cu suflet la amenajarea celor 2 sedii succesive. A făcut parte din toate comitetele de organizare ale manifestărilor științifice anuale tradiționale ale Filialei Regionale Banat în cadrul expoziției ARMEDICA , a numeroase Cursuri EMC județene cu lectori de valoare și teme de mare interes. A organizat statutar toate Adunările Generale Regionale ale Filialei Banat, realizînd și/sau corectînd rapoartele de activitate ale președinților și departamentelor, corespondența cu filialele județene, etc.

În cadrul Filialei Regionale Banat, Ana a realizat în primii ani Buletinele Informative ale Filialei Regionale Banat și începînd cu 2010, a conceput și alimentat variatul site al Filialei Regionale Banat a AMSPPR, www.dentalbanat.ro

În viața sa privată, Ana a fost o pasionată cinefilă, avînd o colecție personală de mii de filme traduse în limba română și o mare iubitoare a pisicilor, avînd trei în îngrijire. În anul 2016 o bună parte a timpului său liber a fost dedicată finalizării dificilului proiect privat bilingv denumit “ Medicina acum 112 ani în Transilvania: Cartea Sănătății 1904” ce poate fi accesat și parcurs pe site-ul www.dentistdavid.ro.

În cei 13 ani în care a fost angajată a asociației, Ana a fost una cu AMSPPR, participînd sincer la bucuriile, victoriile, necazurile sale, ca o adevărată membră a unei mari familii cu vise comune. Multe și importante realizări ale Sediului Central al AMSPPR și ale Filialei Regionale Banat nu ar fi fost posibile fără participarea profesionistă și plină de dăruire a Anei. Ca președinte AMSPPR în trei mandate declar de asemenea că nu aș fi putut realiza atît de multe pentru asociație fără Ana .

Sunt convins că pentru Narcisa, Maria, Luciana, Horia, Gyuri, Vlad, Mihai, Ștefan, Ileana, Carmen, Dan, Andreea, Sanda, Teo, Diana, Nicoleta, Ameda, pentru toți membrii AMSPPR care au cunoscut-o, dispariția Anei este o pierdere inestimabilă.

Nu o vom uita niciodată .

Dr. Voicu A. David

Inchide [x]

IN MEMORIAM DR. CONSTANTIN I. GĂUCAN (1940 - 2020)

IN MEMORIAM DR. CONSTANTIN I. GĂUCAN (1940 - 2020)

Peste Atlantic oamenii cu mari și numeroase realizări în și pentru pentru societate sunt denumiți generic “părinți fondatori”. Este stupefiantă și de neînțeles carența de date biografice de pe Internet, parcă invers proporțională cu contribuțiile pe care dr. Constantin I. Găucan le-a adus timp de peste 50 de ani activității curente a stomatologiei românești, începînd cu anii 70.

De aceea principala bibliografie parcursă pentru consemnarea celor mai importante realizări din activitatea sa, în afara arhivei mele personale, a fost volumul de memorii “Călător în gura lumii”, Constantin I. Găucan, Editura Tracus Arte, 2013, București.

Studii. Puțină lume știe că înainte de a absolvi Facultatea de Stomatologie din București, dr. Găucan a absolvit Școala Postliceală de Tehnică Dentară din Arad, recunoscută ca fiind una din cele mai bune din Epocă din țară, după care a lucrat un timp ca tehnician dentar în Vălenii de Munte. Imediat după absolvirea Facultății de stomatologie și terminării stagiului de 2 ani, este repartizat un an în rural, apoi în 1971 dă concurs de intrare în București, alegînd cabinetul stomatologic al Fabricii de Televizoare.

În învățămîntul superior. De la cabinetul de întreprindere este mutat îndrumător de stagiu pentru studenții anului VI. În 1972 după examenul de medic specialist este invitat de celebrul profesor Ioan I. Gall și transferat la Centrul Metodologic de Perfecționare al Medicilor Stomatologi pe care acesta îl conducea. Este greu de evaluat astăzi numărul de medici stomatologi care și-au îmbunătățit cunoștințele profesionale după absolvirea aici de cursuri post-universitare. În cei 17 ani petrecuți în învățămîntul post-universitar dr. Constantin I. Găucan a obținut titlurile de medic primar, doctor în medicină, a scris 160 de lucrări științifice și 3 cărți de specialitate. A refuzat în mod repetat înscrierea în P.C.R., condiție determinantă în ierarhia universitară, rămînînd nepromovat și un om liber.

Inventator. Gaudentul. Dr. Constantin I. Găucan a deținut 16 brevete de invenție depuse la O.S.I.M., printre care Gaudentul, Gaudorul, diferite implante, hidroxiapatită, etc. Aliajul dentar Gaudent, denumit după autorul său, a început să fie fabricat la Institutul de Cercetări în Metale Neferoase din București în 1979, după 1 an și jumătate de studii specifice la Institutul Român al Medicamentului referitoare la citotoxicitate, alergenitate, oncogenitate, galvanism bucal, coroziune, etc.
    Conținînd cupru și aluminiu, (nichel și mangan în cantități mici), combinate ca aliaj după o rețetă originală, Gaudentul s-a dovedit a fi un aliaj dentar ce se topea ușor, avea curgere, se întărea cu precizie, se prelucra și se tăia ușor, oferind tehnicienilor dentari și medicilor stomatologi români șansa de a realiza prima dată în România lucrări protetice turnate de calitate, cu relief ocluzal și ușor accesibile. (Aliajele existente Palliag, Pallidor erau scumpe, 60-80 lei / gram, în timp ce prețul la Gaudent era de 1,47 lei / gram...)
    În primul an producția a fost de 6 tone (1 coroană turnată are circa 3 g), în următorii 20 de ani producția a fost în mod constant de 20 tone / an, mii de medici stomatologi și tehnicieni dentari realizînd lucrări turnate din Gaudent pentru milioane de pacienți români.
    După 1989, datorită “democrației”, a relativizării sau dispariției Controlului Tehnic de Calitate, a unor șarje produse neoficial, rețeta originală de producție nu a mai fost respectată și nici tehnologia de topire în laboratoarele dentare. Din aceste motive calitățile inițiale ale Gaudentului, existente timp de 20 de ani, s-au alterat treptat sau chiar au dispărut, generînd critici de specialitate în unele discipline de protetică dentară din facultăți de stomatologie, pînă cînd în 2003 utilizarea sa a fost interzisă de Ministerul Sănătății.

A.M.S.L.P.R. În primăvara lui 1990 dr. Constantin I. Găucan înființează Asociația Medicilor Stomatologi cu Liberă Practică din România, prima organizație profesională medicală de drept privat ce reprezintă interesele medicilor stomatologi privatizați, cu Statut liberal înregistrat în justiție, avînd sediul în str. Presei nr.6, București. Organizează anual Congresul Științific al A.M.S.L.P.R. cu lectori universitari români de peste hotare și medici stomatologi din cabinete private, Congres în cadrul căruia se desfășura și Adunarea Generală Națională a Asociației. Dr. Constantin I. Găucan a publicat revista A.M.S.L.P.R. “Arta Stomatologica” cu 4 apariții pe an.
    În 1992 introduce A.M.S.L.P.R. ca membră cu drepturi depline în F.D.I., Federația Dentară Internațională și în secțiunea sa europeană, Organizația Regională Europeană a F.D.I. Participă la Congresele și Adunările Generale Mondiale ale F.D.I. unde reprezintă România. În acest context cunoaște pe dr. Ralph Gutmann, președinte al Freier Verband Deutsche Zahnarzt (Asociația Liberă a Medicilor Stomatologi Germani) cu care A.M.S.L.P.R. a încheiat în 1995 un important parteneriat profesional.
    În primăvara lui 1996 organizează la Centrul Militar Național întîlnirea reprezentanților filialelor județene ale A.M.S.L.P.R. la care participă peste 35 de județe, în vederea identificării problemelor comune ale stomatologilor privați. Tot în 1996 toamna organizează timp de 2 zile la sediul asociației din Str. Presei nr.6 lucrările grupului de lucru ce a realizat ediția 1997 a Statutului A.M.S.L.P.R.
    În toamna lui 1997, în pragul înființării Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate și a Colegiului Medicilor din România, în Adunarea Generală Națională își încheie ultimul mandat, fiind aleasă noua conducere A.M.S.L.P.R. Membru de onoare al A.M.S.L.P.R

Colegiul de Tehnică Dentară și Asistente. Dr. Constantin I. Găucan a înființat în 1992 primul Colegiu Particular pentru Tehnicienii dentari, asistentele igieniste dentare și asistentele de cabinet stomatologic, cu sediul în Str. Presei nr.6, București, avînd un program de studii de tip american ce a permis absolvenților de aici să lucreze în Statele Unite, Canada, Australia și Europa.

Politica. Senator. Dr. Constantin I. Găucan a intrat în politică în 2000, fiind ales senator de Prahova pentru 2 mandate, respectiv 2000 - 2004 și 2004 – 2008, (Partidul România Mare), din 2006 fiind Secretar al Comisiei de Sănătate. A avut 40 de intervenții în Senat și 98 de propuneri din care 6 au devenit legi: asigurarea în accidente de muncă și boli profesionale, statutul medicului de medicina muncii, reorganizarea Academiei, legea 96 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România.

Cultura. Vălenii de Munte. Atașat de somitățile din trecut de aici (Nicolae Iorga, Miron Radu Paraschivescu, Nicolae Tonitza) dr. Constantin I. Găucan a organizat din 1998 peste 10 Tabere ale “Universității Populare de Vară a lui Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte (pictură, sculptură, literatură, istorie, etc.) avînd invitați mari personalități culturale române. Declarat Cetățean de onoare al orașului.

„Dacă privesc în urmă, am toate motivele să fiu fericit. Am avut parte de toate bucuriile oferite de profesia făcută cu mintea și ochii deschiși”, declara părintele fondator dr. Constatin I. Găucan într-un interviu din 2013.
    Noi am avut privilegiul de a-i fi contemporani.

Dr. Voicu A. David

Inchide [x]